Lilla Häbret

-hantverk i lantlig stil

Gården

sven-petters.jpgLilla Häbret ligger på gården Sven-Petters i den vackra Trönödalen. Sven-Petters är, om man ska tro gamla källor, en del av ett mycket gammalt hemman som gått i arv från generation till generation sedan 1500-talet. Den nuvarande manngårdsbyggnaden sägs vara uppförd år 1865.

 

Närvarande historia

På innergården, mellan de grånande väggarna, känner man att här finns en lång och innehållsrik historia. Det sägs att det var här man tänkte bygga Trönös Nya Kyrka, men att befolkningen längre upp i socknen protesterade. Avståndet skulle ju nästan bli detsamma som till den gamla kyrkan... En annan skröna är att alla bönder fick skänka en varsin stock till husbygget för att de skulle få en skola i byn.

 

Det måste ha sjudit av liv på gården, det är något man med säkerhet kan anta. Här har det bedrivits gästgiveri, mejeri, skola, tobakshandel och hästhandel. Här ska barnmorskan ha bott och poker spelats. I modernare tider fanns här kor, hästar, grisar och höns, och stora familjer och fosterbarn.

 

Men så förändrades allt. I tjugo år sov gården sin törnrosasömn. Den var lämnad för ett bekvämare liv i staden. Endast vid älgjakten dög de gamla rummen till. Tills en dag yngste sonen fick nyckeln i sin hand och sakta började väcka upp den slummrande trädgården. Tillslut flyttade han hit med livskamrat och dotter, till gården som bar på så många minnen. År 2007 tog hans dotter över gården med sin blivande make och det är där vår historia börjar. 

 

Pånyttfödelse

Nu har liv och verksamhet blommat upp igen på gården. Vi som nu driver Sven-Petters gård är Cecilia och Mattias Bäckius. Här trampar återigen hästar, höns och hundar. Vi odlar våra grönsaker och blommor själva i den gamla trädgården och hämtar ved och virke i gårdens skog. Här finns café och butik,loppis och ett eget snickeri. Vår vision är att skapa ett besöksmål där man kan smaka, titta, känna, njuta och andas ut. Det viktigaste för oss är att erbjuda hantverk med ett eget uttryck samt locka med en avkopplande fikastund i en miljö som andas kvalité och äkthet.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)